Как да превърнем таванското помещение в уютно кътче за живот?

Таванските помещения обикновено са несправедливо пренебрегвани от собствениците си и изпълняват единствено функцията на склад за стари и непотребни вещи.  Но те могат да се преобразят напълно и с малко усилия да се превърнат в изключително атрактивна жилищна площ. Изборът на живот в така наречения „лофт“ винаги се е свързвал и с човешкия стремеж към свобода, себеизразяването, излизането от рамките на стереотипите и ограниченията. Ето защо, ако и вие сте сред свободолюбивите натури, обмислете създаването на едно прекрасно, уютно кътче в таванското си помещение и няма да съжалявате!

Как да организирате пространството?

Лофтът, както и апартаментът тип „Студио“ си приличат в две отношения – липсата на стени и обособяването на различни зони само между четири стени. И двата типа жилища изразяват напълно красноречиво желанието на съвременния човек към вътрешна и външна свобода. И с това обаче приликите между двете се изчерпват.

За разлика от апартамента-студио, пространството в таванското помещение обикновено не е толкова изчистено и при планирането на зоните се налага да се съобразявате с разнообразни архитектурни детайли – колони, греди, ниши. Добрата планировка се състои в това, тези на пръв поглед недостатъци да се превърнат в предимства. Начините, по които ще се постигне преобразяването им във функционални и красиви декори, могат да бъдат най-различни и зависят единствено от потребностите на обитателите.

Например, ако таванското помещение разполага с една или повече ниши, има множество варианти за оползотворяването им. В зависимост от големината, те могат да се превърнат в удобно помещение за поставяне на леглото, кухненски бокс или уютен офис. При наличие на прозорец в близост до нишата, препоръчително е да не се изпуска предимството на слънчевата светлина и тази зона да се планира за дейности, при които тя е от съществено значение – приготвяне и консумиране на храна, работа на компютър, отмора с чаша чай, питие и книга, посрещане на гости и така нататък.

Всички греди и колони с подходяща декорация могат да грейнат в нова светлина и да се преобразят в атракции. Където е възможно, непременно добавете и някаква функция – някоя греда би се превърнала в прекрасна закачалка, основа за монтиране на висяща етажерка или осветително тяло. Ако това не е възможно, просто увийте около нея LED лента или нанесете модерна декоративна мазилка и веднага ще се сдобиете с атрактивен интериорен детайл.

В случай, че се нуждаете от професионална помощ за преобразяване на вашия таван, не се колебайте да я потърсите тук – http://www.kartachi.org/